Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
блог
 СПОРЕД ЛЕКАРИТЕ
07 Февруари 2008, четвъртък
Всеки пети българин страда от психично разстройство, алармират лекарите. Половината от болните са с диагноза депресия. Според специалситите, основна причина за обезпокоителната тенденция е начинът на живот у нас. Освен различните форми на депресия, най-често срещаните психични заболявания сред българите са кризи, шизофрения, личностни разстройства и зависимости. 

Проф. ВИХРА МИЛАНОВА, национален консултант по психиатрия: „Не мога да кажа, че има точно рискови групи – като професии или възраст, но тежките заболявания най-често се появяват в млада възраст.”

Според лекарите, най-честият фактор, отключващ психични заболявания сред българите, е стресът.

Проф. ВИХРА МИЛАНОВА, национален консултант по психиатрия: „Второ – различен вид загуба, натрупване на събития, неудовлетворение, макар че има и положителни емоции…
РЕПОРТЕР: „Може ли да има превенция?”
Проф. ВИХРА МИЛАНОВА, национален консултант по психиатрия: „Може и фармакопревенция да има – медикамeнти, които предотварятяват следващ етап от болестта. Трябва човек да знае какви са му възможностите и да няма по-големи претенции от това, което може – за да няма разочарование и сблъсък.”

Близо 90% от хората с психични разстройства могат да се лекуват извънболнично, а само 5% са за трайна хоспитализация. Какво липсва обаче, за да се помага ефективно на болните

Проф. ВИХРА МИЛАНОВА, национален консултант по психиатрия: „Адекватни условия за болнично лечение, с хуманизиране на психиатричните грижи и второто направление е развитието на извънболничната помощ – тези хора да бъдат по-лесно реинтегрирани в обществото.”

Затова здравното министерство вече влага около 3 милиона евро в модернизацията на психиатричната помощ у нас. Предстои преструктуриране и пълно обновяване на три от държавните болници – наред със създаването на психиатрични отделения и дневни центрове.

Накъде отива света… Егати! Депресии, психични разстройства и какво ли още не. Като си помисля, че имах наглоста да вярвам, че само аз страдам от някаква депресия и че всички останали са ми криви, защото са щастливи? Няма такова изкривяване на личността като моето. Баси. Трябва ли точно младите хора да страдат по-дяволите. Кога са се извъртяли така нещата? 
интересен
позитивен рейтинг: 3  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

Za sajelenie taka si e naistina ;( a i za bebetata , koito se rajdat i stradat ot razli4ni sindromi na kade varvi tozi svqrt ;(
#1, 10.02.2008 - 16:10
 

Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!