Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
PETRONATOR блог

Белинташ - светилището на бесите: Земя на мистерии

Белинташ (Беланташ) е красива скала с форма на малко плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите. На турски името му означава "камък на познанието". Според друга теория името Белинташ се превежда като "камъкът на войната", заради свещената война за главното светилище на Сабазий/Дионис в Родопите, водена от беския жрец Вологез. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м. Намира се на 30 км югоизточно от Асеновград.


Там се намира т. нар. Надпис от Белинташ, потвърждаващ тезата, че нашите предци от Родопите са имали писменост по-ранна от гръцката.Преди повече от 7 хиляди години там се е помещавало най-голямото светилище на тракийския бог Сабезий. Според някои историци, в тайна пещера край Белинташ, Александър Велики е зазидал златна колесница.


В началото на 90-те години търсач на съкровища от Асеновград отишъл при баба Ванга и я попитал дали си струва да копае край Белинташ. Тя му отговорила, че източният склон на платото е древно гробище. Там са заровени около 800 килоглама злато. Пророчицата казала също, че 8 човешки живота трябва да бъдат отнети, за да бъде разкрита тайната на Белинташ. От времето, когато баба Ванга е направила пророчеството си, досега Белинташ е взел две жертви, покосени от мълнии. Вероятно по тази причина местните хора възприемат необикновено красивото каменно плато като място, което излъчва тъмна енергия.


Белинташ често е посещаван от екстрасенси, които идват тук, за да се заредят с енергия. Според някои изследователи на района тези творения на човешката ръка представляват една от най-древните карти на звездното небе и съзвездията, датираща от преди 7 хиляди години. Други стигат още по-далеч в твърденията си, че в дълбока древност Белинташ е бил площадка за кацане на космически летателни апарати, а изсечената в скалата "координатна мрежа" е служила за ориентир на извънземните пилоти. Археолозите обаче са единодушни, че става дума за древно светилище на богът Сабазий, почитан от тракийското племе беси, обитавало някога тези земи. В подкрепа на тази теза е намерената в подножието на скалата сребърна оброчна плочка на божеството. Тя изобразява седналия на трон Сабазий на фона на пълзящи нагоре змии, олицетворяващи възходящото развитие на човека и вечния кръговрат на обновяващата се природа.Скалите на Белинташ са резултат от изригването на вулкан, чийто кратер е застиналият в съседен връх Караджов камък. И логичните обяснения свършват дотук. В превод от древните тюркски езици Белинташ може да се тълкува като "камък на познанието". Тук стрелките на компаса полудяват под влиянието на силната магнитна аномалия в района, а през зимата снегът се топи веднага щом докосне повърхноста на вулканичната скала, която сякаш още пази част от топлината на горещата лава.


Белинташ е разположен в посока изток-запад, най-високата му част е с наклон около 8 градуса, като по-ниската страна е ориентирана на юг. От изток са запазени части от силно ерозирали каменни стъпала, водещи до върха на Белинташ. Стълбата е била изсечена на два пъти, след като стъпалата на по-външната са били износени. До тях се виждат четири дупки, които вероятно са използвани за парапет или са имали ритуално значение. Изсечените знаци от линии и ямки на изправената най-висока част от платото всъщност са и най-голямата загадка на Белинташ. Плитките кратери с продълговата форма събуждат много въпроси - Дали са природен феномен, дело на човешка ръка или пък нещо друго?(статията продължава след снимките)


НАДПИСЪТ ОТ БЕЛИНТАШ


Надписът е открит за първи път от туристи от Пловдив през лятото на 2006 година. В края на 2008 е заснет, измерен и документиран. Дълъг е 70 см, височината на знаците е 20 см и съдържа 14 или 15 отделни издълбавания. Белезите в скалата са силно износени от времето, но ясно си личат основните контури и по завършващия знак може да се съди, че надписът е достигнал през хилядолетията до нас в своята пълнота.


За възрастта му може само да се гадае, но предвид приетата датировка на първите изсичания на Белинташ от 4-то хилядолетие пр. Хр. и захабяването му, със сигурност може да се приеме, че е направен доста преди началото на новата ера. В надписа се среща знакът IYI. Надписът е поредното доказателство, че траките не са били безписмен народ и в отделни случаи са записвали послания върху скалата, използвайки фонетична или пиктографска писменост. Сензационното в случая е не фактът, че при Белинташ се открива надпис, а наличието на знакa IYI и то в самото му начало.


Този знак, свързван изключително с ‘прабългарите’, е намиран и в други тракийски светилища (напр. Щуд край Ситово). Традиционната българска историография приема, че преди 681 г. българи в Родопите не е имало. Възниква резонният въпрос как тогава най-значимият и характерен техен знак- този на върховния им Бог- се появява много преди Христа, изсечен на едно ‘тракийско’ светилище. Отговор дава автохтонната теория за произхода на българския народ, която все по-убедително доказва тезата, че българите са коренното и най-старо население на Балканския полуостров, разселило се впоследствие по различни места, и впоследствие завърнало се (част от него) в Прародината си под предводителството на Аспарух и Кубер. Сам по себе си надписът от Белинташ е сериозно доказателство за правдивостта на тази теория, която тепърва ще получава все по-силна подкрепа с развитието на историческата наука и с подробното изучаване на хилядите древни свети места из територията на България.

БЛОГЪТ ОЩЕ НЕ Е ЗАВЪРШЕН И Е В ПРОЦЕС НА ОБРАБОТКА. ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ И СНИМКИ КЪМ СТАТИЯТА. 
интересен
позитивен рейтинг: 11  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

antana (68)
Колко ли усилия, а и умения костват, за да се види превъзходно надписът на Дуло положен доста векове преди новата ера!
#2, 07.07.2016 - 11:57
kakto vinagi vsi4ko koeto pi6e6 e mn interesno
#1, 19.08.2009 - 19:48
Благодаря! Старая се да заинтересовам хората за важни места в страната ни! ;)
20.08.2009 - 12:16
 

Потребител
offline
offline PETRONATOR (30)
България, Пловдив, АсеновградБлог: тагове
няма тагове
Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!