Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
support773 блог

24 май- Празник на славянската писменост и култура

Върви народе възродени, към светла бъднина върви

с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.     24 май не е просто поредния официален празник - това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.
     Той е символ на достойнство, традиция и духовност.
     24 май, може би най-светлият, най-съкровеният български празник - денят на светите братя Кирил и Методий.
    Отново сме тук, в това значимо за всеки българин място, където са събрани немалка част от най-важните знаци за нашата по-близка и по-далечна история. Отново изправяме, изпъваме снага с респект, гордост и самочувствие пред богатото културно-историческо наследство, което имаме.
        На този ден обаче заедно с респекта има едно особено вълнение. То идва от това, че на 24 май ние, българите, отбелязваме не само появата на буквите, почитаме паметта на техните създатели. Даваме си сметка в каква тежка борба, кога и как – в битка с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес – Константин Философ - свети Кирил, написа нашите Аз, Буки, Веди.
      Годината е 855-та. Годината, след която нашият народ заема своето достойно място сред признатите народи на Европа.Ние знаем и добре помним как Климент, Наум, Ангеларий създадоха Преславската, Охридската школа. Как обучиха на четмо и писмо хиляди млади българи.
       И това е нашето основание да твърдим, че именно в люлката на Средновековна България се ражда, утвърждава и налага кирилицата като азбука на милиони хора, на много народи. И този безспорен исторически факт е в основата на националната ни гордост, че и ние сме дали нещо на света.

 


 
интересен
позитивен рейтинг: 5  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

 

Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!