Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
datsy блог

Пожелайте си нещо тази нощ и гледайте небето ...

Звезден дъжд
Написано от bgВести
Четвъртък, 12 Август 2010
zvezdi.jpg
На уникално събитие ще станат свидетели жителите на Земята в нощта на четвъртък срещу петък.

Причината за яркото небесно щоу от до 100 падащи звезди в час, което ще може да се наблюдава с невъоръжено око, е метеоритния поток "Персеиди".

През тази година благодарение на благоприятното стечение на обстоятелствата августовският звездопад ще се вижда превъзходно, кокто никога досега, съобщиха от Световната метеорна станция. И всичко това е благодарение на топлото и безоблачно време и младата Луна, която няма да пречи със светлината си.

Звездният дъжд ще се вижда най-добре далеч от градовете, където няма изкуствено осветление, което да пречи не гледката.

В България пикът на явлението ще е най-силен между 00.00 и 01.00 часа след полунощ, обясниха от Инситута по астрономия към БАН.

Персеидите се появява на небето, когато Земята преминава през потока от отломъци на кометата Суифт-Тътъл. Остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, изгарят и оставят ивици светлина в небето - така наречените "падащи звезди".

Светлинното шоу съвдапа и още едно не по-малко зрелищно представление - парадът на планетите. На малък участък от небето миналата седемица се събраха Венера, Марс и Сатурн, а след залез към "троицата" за кратко се нарежда и Меркурий.

В петък вечерта към тях ще се присъедини и растящата Луна.

Парад на планетите се нарича явлението, при което няколко планети се оказват доста близо една до друга. Наблюдавани от Земята те все едно са подредени в една линия. 
интересен
позитивен рейтинг: 4  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

Аз също. Дори забравих да си пожелая нещо при вида на първата звезда. Изчаках търпеливо чак до около 2 часа и видях повече от 10. Но не броя е от значение. Подарих си едно много приятно изживяване, при това съвсем безплатно.
#1, 14.08.2010 - 19:51
 

Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!