Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
fotomalkataceci блог
В ежедневието ни има стотици въпроси, които подминаваме само защото отказваме да помислим и да открием отговора им. Дори да не е жизнено важно, със сигурност е интересно да знаем малко повече за нещата, които ни заобикалят. И кой решава как точно да изглеждат или да се случват.

Например, защо белите яйца са по-евтини от кафявите (освен по Великден, когато цената им се вдига заради по-лесното боядисване). Или защо копчетата на женските и мъжките дрехи не са от една и съща страна?
Когато си купуваме мобилен телефон ни предлагат толкова много досадни екстри, които сме убедени, че никога няма да ползваме. Защо производителите не предлагат опростени апарати с 2-3 основни функции?
Замисляли ли сте се защо безалкохолните напитки се продават в заоблени кутии, а млякото в правоъгълни? A защо лицата на хората върху монети са в профил, а на банкноти в анфас?

Икономиката дава доста прости и смислени отговори на такива въпроси. Професор Робърт Х. Франк и неговите студенти ни дават решения на доста любопитни казуси в книгата The Economic Naturalist.

Защо кафявите яйца са по-скъпи от белите?
Защото ги снасят по-големи кокошки, които ядат повече и разходите за тяхното отглеждане са по-големи, обяснява книгата.

Защо е толкова трудно да хванеш такси в дъждовно време?
Освен че повече хора ползват услугата, повечето таксиметрови шофьори имат своя дневна норма – сума, която се стремят да спечелят. С повече клиенти те по-бързо заработват желаната сума и се прибират у дома. Така броят на такситата в дъждовно време намалява.

Повечето парадокси се обясняват с принципа разход-печалба. Всеки се стреми към бизнес решенията, които ще му донесат повече печалба, отколкото са разходите, които се изискват. Това почти винаги влияе и на дизайнерските решения при конструиране на продукта.

Мнозина се питат защо има брайлови знаци върху бутоните на банкоматите, предвидени да обслужват водачи на автомобили, при положение че няма слепи шофьори.
Обяснението, което студентите намират, е, че на производителя му е по лесно да сложи брайлови знаци на всички машини, отколкото да произвеждат два вида (със и без знаци) и да внимават при дистрибуцията – къде изпращат всяка от машините. Освен това никой от шофьорите не се е оплакал, че брайловите знаци му пречат.

Отговорът на някои от загадките ни връща далеч в миналото. Например защо копчетата на мъжките дрехи са поставени отдясно, а на дамските – от лявата страна? И това при условие, че 90% от хората си служат основно с дясната ръка. Разрешаването на загадката се крие във времето, когато са били изобретени копчетата.
През 17-и век само богатите са си позволявали дрехи, които се закопчават по този начин. Заможните мъже са се обличали сами и за това копчетата са поставени от удобната за тях дясна страна. През тази епоха богатите дами са имали прислужници, които са им помагали да се облекат. Затова копчетата са били поставяни вляво, за да улесняват помощниците. В наши дни много малко жени имат прислужници и е въпрос на време модната индустрия да реши да обърне местата на копчетата върху женските дрехи.

Въпроси предизвикват видео плейърите, пералните, с техните безбройни функции, част от които никога не използваме. Подобно на банкоматите с брайловата азбука и тук за производителя се оказва по-евтино да добави всички функции във всички машини, отколкото да окомплектова различен модел за всеки потребител. Същото се случва и с мобилните телефони.

Защо резервоарите за гориво на някои автомобили са от лявата страна, а на други от дясната? Причината е, че колонките за зареждане на гориво имат възможност да работят от двете страни и ако автомобилите имаха резервоари от една и съща страна, шофьорите биха чакали на два пъти по-дълги опашки.

Замисляли ли сте се някога защо CD-тата и DVD-тата са с еднакви размери? Вероятно за да бъдат четени от едни и същи устройства. А защо тогава опаковките на DVD-тата са значително по-големи? Отговорът се крие в близкото минало. През 90-те, когато се появяват DVD-тата, те попадат във видеотеките, където трябва да се помещават на едни стелажи с видеокасетите. Затова е било по-удобно новите дискове да са в опаковка с размер като този на видео касетите, за да се спестят разходи за нови рафтове.

Защо например млякото се продава в правоъгълни кутии, а безалкохолните напитки в цилиндрични? Основната причина е в удобството, което кръглите опаковки дават при директна консумация. Рядко някой пие мляко директно от кутията. Опаковано в правоъгълни кутии, млякото се транспортира по-лесно и евтино, тъй като пространството в палетите, камионите и рафтовете се използва по-рационално. Поради специфичните температурни изисквания за съхранение на млякото се пести енергия, тъй като се използва по-ефективно мястото в хладилните витрини.

Други въпроси имат още по-прости отговори. Например защо лицата на хората върху монети са в профил, а на банкноти в анфас? Целта е да бъдат затруднени фалшификаторите, които винаги се стремят да копират банкноти с по-едри номинали. Качеството на отпечатване върху хартията позволява да бъдат поставяни по-трудни за фалшифициране елементи.

Отговорът на всеки въпрос поражда няколко нови. Например дали завишената в последно време екологична съвест ще повлияе върху дизайна на някои продукти?

След като хората осъзнаят колко гориво ще бъде спестено при по-ефективно използване на камионите, които превозват безалкохолните напитки, дали те ще се продават в правоъгълни кутии?

Източник: az-jenata.com

И тъй като въпросите защо не свършват предлагам още отговори.

1. ЗАЩО доставчикът на пици пристига по-бързо от линейката на Бърза помощ? - Защото така ни се струва! По страшно е да имаш нужда от лекарска помощ, отколкото нужда от пица. А и като се замисля за нивото на здравеопазването ни ....!!!!! А дали пицарийте не са повече от спешните медицински центрове?
2. ЗАЩО правят места за паркиране за инвалиди до ледената пързалка? - Е инвалидност не означава да си непременно сакат напълно. Има хора които дори и без крака се пързалят. За справка параолимпииските игри.
3. ЗАЩО хората си поръчват двоен хамбургер, голяма порция пържени картофки и след това диетична кола? - По ефтинко, нали ги продават промоционално, а и РЕКЛАМАТА !!!!!
4. ЗАЩО кремвиршите за хотдог се продават в кутии по 10, а хлебчетата - в опаковки по 8? - За да има винаги недостиг на едно от двете и произмодителя да печели. Или пък липса на договорка между производителя на хлебчета и този на кремвирши. Ама най-добре е да си поръчаш четворка кебабчета с половинка хляб , плюс бира. Така по-лесно. Маани го тоя хот-дог!!!

Освен това, запитвал(а) ли си се някога:

5. ЗАЩО жените не могат да си слагат очна спирала със затворена уста? - А пък защо ние като се бръснем зейваме като шарани от язовира на Шико? Във връзка със спиралата ще ви кажа , че току що направих проучване при съпругата ми и рекламната ни агентка и установих следното- Отварят си устата за да могат долните им клепачи да паднат по-ниско. Който не вярва да стане пред огледалото и да пробва. А и е хубаво жените да си тренират по този начин лицевите мускули!!!
6. ЗАЩО думата "съкращение" е толкова дълга? - Защото се съкращават не само думи, а други неща. Например работници, заплати, бюджет, армия, и др.
7. ЗАЩО трябва да кликнеш Start, за да затвориш Windows? - Вероятно защото е началото на програмата за стартиране и рестартиране.
8. ЗАЩО лимоновият сок съдържа изкуствени ароматизатори, а таблетките за миялната машина - натурален лимонов сок? - И в двете има само химия. И още смятам, че лимон можеш да си изстискаш в чаша вода, а лимон в таблетка не можеш!
9. ЗАЩО не произвеждат храна за котки с вкус на мишки?- Е, вероятно защото никой не пробвал вкуса на мишката! По мое предположение, защото вкусът на мишето месо е като на всеки бозайник- сурово с вкус на кръв. А и трябва ли котката да се омързеливи, така тя ще застане на бойна нога да гони мишки.
10. ЗАЩО на опаковките с храна за кучета пише: "Нов, по-добър вкус" - кой я е пробвал? - Пенсионерите по време на правителството на Жан Виденов. Дори имаше и рецепти.
11. ЗАЩО стерилизират иглите, които ще бъдат използвани за евтаназия? – (б.а. Ефтаназия – Умъртвяване на тежко болен човек чрез смъртоносна инжекция, само с негово съгласие, или съгласието на роднините) - Ефтаназията е забаранена все пак.

Всеки e чувaл за неразрушимата черна кутия в самолета...

12. ЗАЩО не направят целия самолет от този материал?- Скъпо. Един билет от софия до Мюнхен , да кажем ще струва 100 кратно повече. А все пак производителите на самолети и те хляб ядат, нали трябва да правят нови части.

И ако летенето е толкова безопасно...

13. ЗАЩО залата за пристигащите на летището се нарича "терминал"? - Защото е минал Терминатора.
14. ЗАЩО натискаме бутоните на дистанционното по-силно, когато батериите са почти празни? - Щото сме повече яки отколкото умни.
15. ЗАЩО перем хавлиите за баня, не се ли предполага, че сме чисти, когато ги използваме? - Абе то много неща са чисти, ама си ги мием и перем.
16. ЗАЩО пилотите-камикадзе носят каски? - Не са каски, а радио -шлемове. И ги носят за да имат връзка със наземното командване, за да ги чуе някой как крещят - Бонзай-иии!
17. Как са успели да сложат табелата "Забранено ходенето по тревата!" в средата на тревната площ? - Тези , които я слагат имат право на ремонтно -подържащи дейности. И за това си ходят по-тревата.
18. Когато човекът е открил, че кравата дава мляко, какво по-точно е търсел в този момент? - Отговорът е много прост- Когато са се зародили родово общинните отношения и началото на скотовъдството. А иначе и човека като малък пие мляко от циците на майка си, та по тая логика е гледал да си опитоми животно с големи цици, голяма родилна активност, бързо полово съзряване и т.нат. Предполагам, че не е пробвал бика дали пуска мляко????
19. Ако някоя дума е написана погрешно в правописния речник, как ще разберем? - С това се занимават тези, които ги пишат и когато има такъв проблем те го виждат и правят така наречените научни полемики. Чешат си езиците.
20. ЗАЩО Ной не ги утрепа тия последни два комара? - Елате във Видин, тук си имаме много за трепане.
21. Във фабриките за чай, работниците имат ли пауза за кафе? -Да бе, къде ти. Бачакане до спукване и само вода.
22. ЗАЩО овцете не се смаляват когато вали? (б.а. За сравнение вълнените половери се смаляват при пране) - щото още не им е оплетена вълната и запазва свойтвото на пигмента на кожата да намазнява вълната. Пък някои прал ли е овца в пералня?
23. Ако си купя нов бумеранг, как да се отърва от стария? - Бързо ловиш самолета от Австралия за Аляска и нямаш никакви грижи- там няма кьорав бумеранг и ще си джиткаш новия.
24. ЗАЩО заведенията и магазините, които са отворени 24 часа в денонощието, имат ключалки?- За празниците, за ревизия, за данъчни.... и стачки!!!

Източник: bgjokes.com


 
интересен
позитивен рейтинг: 2  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

 

Потребител
offline
offline fotomalkataceci (25)
България, Търговище, ПоповоБлог: тагове
няма тагове
ТУНИНГ Портал | AnimeS-bg.com
Форум Силистра | Flash4e.com | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!