Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
ZloBni4Ka блог

история на вафлата

историята-на-вафлата
Вафла?!.....Нищо особено?!

Може би, но само на пръв поглед.
Един интересен продукт, който е подслаждал дните на хората от преди много векове и който има своя дълга и интересна история.

Холандия! VII век. На трапезата дими странно блюдо. За пръв път в стара Холандия изобретателните домакини сервират един особен десерт. Той е изпечен в специална форма, благодарение на която корите му стават страхотно хрупкави. Затова му дали името “waffle” – хрупкав кейк, бащата на сегашната “вафла”. Наивно било да повярват холандците, че такава наслада лесно ще скрият от останалия свят. И понеже сладкишът бил толкова вкусен, лека-полека се появил в домовете и на съседните на Холандия народи. От тук по целия свят тръгва шествието на вафлата.

Средните векове на Европа! XIII век. От първата произведена вафла са изминали около 400 години, а производството й вече се превръща в обособен занаят. За пръв път производителите на вафли във Франция се отделят в гилдия и получават правото да пекат и продават вафли. Пекли ги ръчно във форми, наподобяващи клещи с дълги дръжки, които имали унифицирана шарка – пчелна пита. Но се случвало някой майстор да замени питата с друг оригинален орнамент. Така по корите на средновековните вафли се появявали листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.

Световното изложение в Чикаго! 1860 година. Множество от хора е заобиколило една машина. От нея се вдига пара, но народът се тълпи, защото мирише вкусно, пък и такова чудо за пръв път виждат: машина, която сама приготвя десерт. Вафлата има вече друга форма, между тънките й кори се е появил различен по вкус пълнеж. Така майсторите сладкари са засилили предпочитанието й пред останалите десерти.

Австро-Унгарската империя! 80-те и 90-те години на XIX век. В сладкарската индустрия изключително широко място завоюват два продукта – тънките вафли с кръгла форма “Karlsbader Oblaten” и малките вафлички с пет вафлени кори и четири слоя пълнеж “Neapolitaner”. Дори и днес, разхождайки се по сладкарските магазини и хипермаркетите в Австрия и Германия, всеки може да ги види и опита. Те са с осъвременена технология на производство, но пак толкова популярни.

Централна Европа! 20-те години на XX век. Вече няма страна, която да не познава вафлата. Стремежът да се съхранят хрупкавината и вкусът й довежда до идеята тя да бъде защитена от външните влияния с опаковка. Под опаковката се крие неимоверно вкусна, ароматна и силно хрупкава продълговата или кръгла вафла, която изкушава и най-изтънчените почитатели на сладкиши и захарни изделия.

Наши дни! Има ли място в света, където да не може да намерите любимата си вафла? И има ли някой, който да не знае какво всъщност е ВАФЛА? Със сигурност никога досега светът не е познавал такова разнообразие от вкусни, ароматни, хрупкави, малки и големи вафли!


 
интересен
позитивен рейтинг: 8  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

plam80 (37)
Чак ми се прияде
#3, 10.10.2010 - 20:21
Tumblepop (46)
Няма ли да почерпиш с по една фафла
#2, 10.10.2010 - 14:28
chicafeliz (36)
#1, 10.10.2010 - 11:00
 

ТУНИНГ Портал | AnimeS-bg.com
Форум Силистра | Flash4e.com | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!