Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
lovelyvanko блог
аз
http://vbox7.com/play:bc18306d
има и още клипове в профила ми.
  • Дариха 18-годишния ученик с 200 лева за бързата реакция и куража
  • Отец Петър Гарена пристигна с лодка заедно с кмета Хасан Азис

Росен ДЕЯНОВ
Тийнейджърът Иван Сталев извади кръста от ледените води на река Арда на Йордановден. За куража и бързата реакция 18-годишният ученик бе възнаграден с 150 лв. от отец Петър Гарена и 50 лева от кмета на Кърджали Хасан Азис. Банкнота да се почерпи му даде и гражданин.
Общо 24 души бяха мераклиите за слава на 6 декември. Пред погледите на дошлите за тържеството кърджалийци те се хвърлиха в реката край Ардинския мост. Повечето бяха младежи. Сред тях имаше и състезатели на отбора по водна топка на “Арда”.
Както всяка година отец Петър предложи нов нестандартен вариант на традиционното хвърляне на кръста на Йордановден. Той се появи край моста, качен на гумена лодка на “Гражданска защита”. Заедно с него беше кметът Хасан Азис. С втора лодка се придвижваха помощниците на свещеника. Отецът не можеше да премине реката откъм страната на кв. “Веселчане”, тъй като Арда разделя неговата енория от тази на отец Боян Саръев.
Час преди да пристигнат Ардинският мост се тълпяха желаещите да проследят леденото къпане. Сред тях бяха областният управител Ангел Коджаманов, директорът на болницата д-р Тодор Черкезов, лидерът на БСП Милко Багдасаров и други.
Подпийнал кърджалиец с прякор Йълана /Змията/ не успя да дочака ритуала и преплува реката много преди кръстът да бъде хвърлен в нея. Останалите смелчаци се бяха наредели на брега по бански и търпеливо чакаха, зъзнейки. Малко преди 12 часа отец Петър метна кръста и Иван Сталев успя да сграбчи пръв. Така ден преди имения си ден той успя да спечели уважението на хората и над 200 лева, с които да се почерпи.
Миналата година също скача в Арда на Йордановден, но тогава водата беше по-топла, каза Иван Сталев, който от студ едвам говореше. Имах голямо желание да извадя кръста тази година и успях. Иван е ученик последна година, на 24 януари навършва 19 години, добави той.
След ритуала по хвърлянето на кръста кръщeне във водите на река Арда на Йордановден получиха 6-месечното бебе Полина и 18-годишната Светлана Методиевна. Те бяха дарени с по 100 лева от градоначалника.


Тагове:

 
интересен
позитивен рейтинг: 6  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

:)
#3, 14.04.2009 - 12:29
умръзна ли ви...?
#2, 14.07.2008 - 09:28
Sentinel (34)
браво !!!!
#1, 06.03.2008 - 17:43
 

Потребител
Блог: тагове
Архив
Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!