Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
PLASHKOFF блог

Фадо е популярен жанр в традиционната португалскаи вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума „соудаде” / на португалскиsoudade/, съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото илюбовна мъка. То е непоносимавътрешна болка, която трябва да се изпее.

"Фадо" е латинска дума "fatum", която означава съдба, фаталност, живот. Така че фадистите пеят за най-големите чувства на човешката душа и за живота с неговата красота и мизерия едновременно, за всичко! Има по-жизнерадостно фадо и по-тъжно фадо, но фадо не винаги означава музика, в която се пее за самотата. То просто е много дълбоко и изначално в посланията си.

Фадото като жанр се оформя и налага в началото на 19 век като смесица на характерни гръцки ( например лаика ),романски иарабски музики, и най – вече под влияние набразилската. Фадо оказва съществена роля в националната самоидентификацияна португалската нация, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, и меката меланхолична душа на португалския народ.
Като популярен жанр се изпълнява в малки гостилнички( на португалски taska
), известни като дом нафадоТо се изпълнявав съпровод от две китари, обикновено от акустична китара и португалска китара (с шест двойки струни).
В португалия съществуват два основни центърана фадо: Лисабон и Коимбра. За разлика от лисабонския, коимбренският стил е неразривно свързан с местната академична традиция и
поради тази традиция се нарича „студентско”. Характерна негова черта, е че се изпълнява от мъже.
За кралица на фадото се смятаизвестната и почитана певица
Амалия Родрегеш, която популяризира жанра по света.

ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

- АмалияРодригеш
- ДулсеПонтеш
- Карлушду Карму
-КриштинаБранку
-Мариза

КИТАРИСТИ:

-АнтониуШаиню
-КарлушПаредеш
 
интересен
позитивен рейтинг: 1  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

 

ТУНИНГ Портал | AnimeS-bg.com
Форум Силистра | Flash4e.com | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!