Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
Pirinka блог

Пангасиус –не яжте тази риба!

Пангасиус –не яжте тази риба!

Филетата от пангасиус има навсякъде. Но дали въобще си струва да ги заглеждаме?

В България се злоупотребява с понятието „бяла риба”. Най-често въобще не става дума за речната бяла риба или сулката, която безспорно е един от най-ценните видове в нашите водоеми, а за някакви филета и парчета риба със съмнително качество и още по-съмнителен произход. Така де, щом месото е бяло, значи е „бяла риба”. Сред видовете, които се промъкват в това определение е и пангасиусът. Наричат го още бял сом и е типичен вид за Азия, особено за басейна на река Меконг. В някои страни в Европа и Америките обаче продажбата му като храна за хора е забранена. Защо ли?

Проблемът е в това, че при анализ в месото на пангасиуса се открива цялата менделеева таблица, плюс още малко. Все още не свети на тъмно, но нищо чудно и това да се случи, като се има предвид, че в пангасиуса има опасно високи стойности на различни химикали, бактерии, тежки метали и хормони. Причината е, че Меконг е една от най-замърсените реки в света. В нея се изливат отпадъците на най-различни промишлени предприятия, включително и кожарски и във водите на реката има арсен, токсични и опасни странични продукти от нарастващата индустрия, полихлорни бифенили, ДДТ и негови метаболити, метални примеси, хлордан (инсектицид от т.нар. „Мръсна дузина”, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и още други подобни съединения с красиви имена. Всичко това попада в месото на пангасиуса. Вкусно, а?

Още по-вкусно ще ви стане, като разберете, че при замразяването на филетата се използва вода направо от Меконг. В Китай рибата се развъжда във ферми, където я блъскат с хормони, за да ускорят темповете на растеж до четири пъти. Хормоните се въвеждат в женските риби, но съставът им е строго секретен. Контролните органи в Европа изискват пълна информация, но азиатските вносители си правя оглушки. Пангасиусът стига до нашия пазар, цената му е относително ниска и затова хората го купуват. Установено е обаче, че честата консумация на тази риба може да доведе до заболявания на кръвта, черния дроб и до поражения по органите.

Затова не се чудете защо продажбата на пангасиус е забранена в САЩ, Канада и редица европейски страни. Ако вече сте твърдо решили никога повече да не купите и един грам пангасиус, да знаете че пак не може да сте сигурни, че няма да похапнете от всичките онези хексахлор-изо-бизо-пропен-последния-да-затвори-вратата, тъй като недобросъвестни бизнесмени ползват месото на тази риба за производство на рибни хапки, ролца от раци и тям подобни „кулинарни” изделия.

Един последен щрих – във Виетнам изкупната цена на пангасиуса е 1 цент за килограм. По курса за 14 януари това са 1,65 стотинки. Сметнахте ли колко процента е оскъпяването?



 
интересен
позитивен рейтинг: 7  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

otkakto pro4etah predi godini za tova ve4e ne q kopuvam
#3, 03.02.2015 - 14:50
Правилно!
20.02.2016 - 22:35
peshak (49)
Карагьоз на скара,малко лимонче и бяло винце.Наздраве
#2, 20.01.2015 - 18:42
Наздраве!
20.02.2016 - 22:35
hiroshima (42)
върви с бяло вино ........ Офффффффффффффф , сега ще трябва да си пия виното без мезе ...... ха наздраве
#1, 19.01.2015 - 19:07
Наздраве!
20.02.2016 - 22:35
 

ТУНИНГ Портал | AnimeS-bg.com
Форум Силистра | Flash4e.com | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!