Избягай от скуката и се забавлявай с нас!
bandyov блог

малките и големите неща

Живял някога в малко градче един младеж, който се чувствал безкрайно отегчен от обикновеното си и монотонно съществуване. Този живот му изглеждал много скучен и безинтересен.

Младежът имал големи планове и мечти за своето бъдеще, но не виждал никакви перспективи за тяхното осъществяване в родното си градче.

Непрекъснато си мислил, че животът в големите градове е много, много по-хубав и един ден си събрал багажа, метнал го през рамо и тръгнал към най-близкия голям град.

По онова време хората обикновено се придвижвали пеш, а градът се намирал на два дни път от малкото градче. Младежът тръгнал още на разсъмване. Цял ден вървял и изминал половината път, но по-късно трябвало някъде да пренощува и за негово щастиевидял да свети едно прозорче в далечината.

Оказало се, че в малка къщичка край пътя си живеел сам самичък един старец,който радушно го приел и му осигурил постеля и топлинка за през нощта. Заприказвали се и старецът го попитал накъде се е запътил с този багаж, а младежът му разказал откъде е тръгнал и накъде отива.

– Същото направих и аз, само че преди повече от шестдесет години. – казал замислено старецът.

– В големия град е много хубаво, нали? попитал го с грейнали очи ентусиазираният младеж.

– Да, там е много хубаво! – отговорил му старецът – Но и в най-малкото градче е толкова хубаво, колкото и в най-големия град – добавил той.

– Това не е вярно! – отсякъл младежът, но част от ентусиазма му се изпарил. – Това е абсолютно невъзможно!Кажи ми, как може да е еднакво хубаво и на двете места? Можеш ли да ми го обясниш?– попитал той и погледнал малко сърдито и недоверчиво към стареца.

– Сега е време за сън и ти пожелавам добре да се наспиш, че утре те чака доста път! Ще ти го обясня, но не сега, а когато се срещнем отново. – усмихнал се старецът и угасил свещите.

– Това означава, че не можеш да ми го обясниш!– ядовито му отвърнал младият сърдитко и се опитал да заспи, но не мигнал през цялата нощ, а на сутринта станал още по тъмно и тръгнал, без да се сбогува със стареца.

По тъмно пристигнал и в големия гради още същата нощ го ограбили.Замръкнал уморен, под един мръсен навес в покрайнините на града и толкова дълбоко заспал, че нищо не усетил, докато го пребърквали уличните крадци. Взели му не само багажа, но го оставили и без пукната пара.

Гневен пристигнал в големия град и още по-гневен си тръгнал от него.Оказало се, че на връщане се придвижил много по-бързо. Нямал багаж, който да му тежи, а и често подтичвал защото нямал търпение да се срещне отново със стареца.

– Ти се оказа прав, че е еднакво ”хубаво” или по скоро еднакво лошо и на двете места, но моля те, обясни ми защо е така?– попитал разочарованият младеж и свел виновно глава пред мъдрия старец.

– Погледни най-малкия и най-големия пръст на дясната си ръка и ми кажи, кой от тях е по-хубав и по-ценен за теб?– усмихнал се старият мъж.

– И двата са ми еднакво ценни!– веднага отговорил младежът.

– Точно така и двата ти пръста са еднакво хубави и ценни за теб. Това е валидно и за всички други неща в нашия свят! Когато можеш да откриеш и да виждаш хубавото и ценното в малките неща, ще го намериш и в големите и ако си недоволен от малкото, ще си недоволен и от най-голямото! – обяснил старецът с чистосърдечен тон и бащински го прегърнал за сбогом.

Младежът се прибрал в родното си градче и щастливо живял там до дълбоки старини.През дългия си живот той посетил и много други малки и големи градове, видял безброй красиви неща и навсякъде се чувствал прекрасно.

„Ти си там, където са твоите мисли” Омар Хаям

Нашият свят и всички неща в него са винаги точно такива, каквито са нашите мисли и чувства! Ако отнесем лошите си мисли и негативните си емоции и в най-прекрасното кътче на света, пак ще бъдем в собствения си ад. 
интересен
позитивен рейтинг: 1  |  негативен рейтинг: 0

Напиши коментар:

 

Форум Силистра | Гледай СЕИР!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!